Din guide til e-postmarkedsføring!

Vi har fått i oppgave av vår foreleser Karl Philip Lund å skrive en guide om et tema innen digital markedsføring. Her har jeg valgt å ta for meg e-postmarkedsføring, da dette er noe mange bedrifter bruker, men kunne vært enda flinkere på. Dette er også noe mange undervurderer fordi de heller fokuserer på sosiale medier – derfor tenkte jeg å utforme en komplett guide til hva dette faktisk er! Jeg vil først se på hvorfor man skal bruke tid på det, hva det er og ikke minst hvordan komme i gang. 

 

Hvorfor bør man drive med e-postmarkedsføring?

E-postmarkedsføring blir nok ofte undervurdert av mange bedrifter i dag. Det er lett å tenke at ”alle” er på sosiale medier, og at det dermed er på Facebook og Instagram man bør fokusere på å skaffe nye kunder. Men er det egentlig slik? Faktisk er e-post nesten 40 ganger bedre enn sosiale medier (spesielt Facebook og Twitter) for å skaffe nye kunder ifølge McKinsey & Company. For alle de som befinner seg på sosiale medier har jo også en e-post – og det er her man bør legge markedsføringen. Å drive med e-postmarkedsføring er rimelig, effektivt og enkelt – og ikke minst er det lett å målrette markedsføringen slik at det riktige budskapet når rett kunde.

Bilde herfra

Så hva er egentlig e-postmarkedsføring?

Det første, og kanskje mest naturlige å tenke på, er nyhetsbrev. Her kan man sende ulike tilbud og kampanjer på e-post til kunden, og det er ganske enkelt å utforme. Her kan man for eksempel benytte tjenesten MailChimp, som ligger tilgjengelig på nett – dette er et program det er lett å sette seg inn i. Det som derimot kan være tidkrevende ved nyhetsbrev er å skrive effektive e-poster – men å utforme et nyhetsbrev kan man klare på en halvtime. I tillegg kan det være lurt å gjennomføre en «split-test»; å sende ulike emnefelt til ulike mottakere og se hva som gir best resultat (besøk på side, salg etc.)

Likevel er det ikke bare nyhetsbrev som går innunder e-postmarkedsføring. Det er også mulig å bruke personaliserte e-poster, hvor man bruker navnet til mottakeren i mailen eller i emnefeltet. Faktisk vil navn i emnefeltet øke åpningsraten med så mye som 20 %! Om denne formen for e-postmarkedsføring benyttes riktig vil dette gi bedre effekt enn å bare sende ut generelle nyhetsbrev. En annen variant av dette er avansert personalisering, men dette krever mye kundehistorikk og ikke minst kontroll over denne. Her kan man sende e-post og foreslå kjøp basert på tidligere kjøp, men om man ikke har god nok oversikt over dataene kan det være greit å holde seg unna dette da det er stor sjanse for å mislykkes.

En tredje form er transaksjons-eposter. Den enkleste, og vanligste, er at man sender en bekreftelsesmail på for eksempel et kjøp, hvor man kan gi nyttig informasjon samtidig som man pusher videre salg og setter i gang en ny kjøpsprosess. Dette er særdeles effektivt da man allerede har oppmerksomheten til kunden, og det er stor sannsynlighet for at kunden vil åpne mailen da det har tilknytning til et kjøp de allerede har gjennomført.

Til sist har man også remarketing. Dette er å kontakte kunder som har vært i kontakt med ditt nettsted på en eller annen måte, slik at bedriften forhåpentligvis klarer å selge til deg flere ganger, fremfor bare én gang. Her er det likevel viktig å være påpasselig med at e-postene ikke blir spam for mottakeren; det må ha en verdi eller hensikt for kunden for at det ikke skal bli oppfattet som mas eller reklame. Klarer man å holde seg på riktig side av denne grensen kan det altså være svært effektivt og øke salget.

Eksempel på nyhetsbrev fra Kitch’n – skjermbilde. 

Så – hvordan komme i gang med e-postmarkedsføring?

1) Bygg en e-postliste – gi kunden en grunn til å gå fra seg e-posten sin. Dette kan for eksempel være deltakelse i en konkurranse, tilgang på en rabattkode, når man foretar kjøp eller påmelding av nyhetsbrev. Gjør det enkelt å melde seg på slik at terskelen for å gjøre dette blir lav! Merk: her kan man for eksempel benytte sosiale medier som Facebook!

2) Velg hvordan type e-post du skal sende ut. Vil nyhetsbrev, personaliserte e-poster, transaksjonseposter eller remarketing være best for din bedrift?

3) Skriv gode e-poster. Ha et godt emnefelt som fungerer på både pc og mobil, og som viser hvem avsender er. Få målgruppen til å forstå budskapet, og gjør det lett å klikke seg videre. Forøvrig kan formuleringer som ”last ned” og ”send inn” være at ikke fungerer så bra fordi det fremstår som en større jobb enn ”klikk her”. Altså: tenk på å fremme avsender, et godt emnefelt og gjør det enkelt for kunden! Og – test før du sender ut til hele e-postlisten. Gjør man noe feil kan det være greit å rydde opp i dette før man sender ut til kundene…

4) Ha en god landingsside som kunden sendes til – ha et mål og ett budskap. Landingssiden bør være knyttet til e-posten som sendes ut – om Kitch’n sender ut e-post om en kampanje bør man ikke komme til deres vanlige forside; kunden klikker seg videre for å se på den spesifikke kampanjen! Det er også mulig å sende ulike målgrupper til ulike landingssider. Fordelen med dette er at de ulike målgruppene har ulike interesser, og dermed blir sendt til siden hvor det er størst sjanse for at de gjennomfører kjøp – som forhåpentligvis resulterer i fornøyd kunde og fornøyd bedrift.

5) Send ut e-poster. Her trenger man et system, og noen man kan velge mellom er Drip, GetResponse, Apsis, MailChimp, Campaign Monitor og Oculos. En ting å huske på: i visse bransjer kan effektiv e-postmarkedsføring virke mot sin hensikt. Er man ”støttemedlem” på et treningssenter kan hyppige e-poster føre til at man melder seg ut, fordi man blir minnet på at man betaler for et abonnement man ikke bruker – og bedriften vil tape penger.

6) Analyser data og mål resultatene – og ta med dette videre i arbeidet! Hvor mange har åpnet e-posten? Hvor mange har meldt seg av? Hvor mange klikket på linken? Hvor mange salg har kommet med bakgrunn i e-posten? Alt dette er mulig å måle, så det anbefales på det sterkeste å bruke tid på dette slik at man kan ta med denne lærdommen og utforme neste e-post enda bedre – dette vil gagne både kunden og din bedrift!

 

Håper du fant innlegget interessant – lykke til med din e-postmarkedsføring!

2 thoughts on “Din guide til e-postmarkedsføring!

  1. Godt skrevet, og enkelt å forstå! Dette passer bra for bedrifter som er nye på området. Ryddig samtidig som du går i dybden på viktige aspekter av e-postmarkedsføring. Jeg er sikker på at mange finner dette innlegget lærerikt. Stå på 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *