Hva er egentlig et digitalt nettsamfunn?

Nå har jeg hatt noen forelesninger i faget mitt digital markedsføring, og i alle timene har vi snakket om at vi er i et digitalt nettsamfunn. Men hva betyr det egentlig? Om man tar et kjapt Google-søk kommer det ikke engang opp en definisjon, noe som kan tyde på at dette er en ganske ny betegnelse.

Min foreleser Arne Krokan trekker frem to punkter i boken ”Nettverksøkonomi” som er sentrale når man omtaler et digitalt nettsamfunn. Først og fremst handler det om at det blir stadig flere tradisjonelle produkter og tjenester som blir digitale tjenester, og det andre punktet er at disse tjenestene knyttes sammen gjennom nettverk. Slik blir mer og mer av industri og næringsliv digitalt – vi kjøper ikke lenger tv-serier på DVD; vi får tilgang til utallige tv-serier, filmer og dokumentarer på Netflix.

Likevel føler jeg at akkurat disse punktene handler mye om næringslivet. Men betyr et ”digitalt nettsamfunn” bare at alt er på nett, eller er det noe mer? For eksempel at vi som mennesker «tenker digitalt»? Vi kjører ikke til kontoret til et reisebyrå for å bestille ferietur; vi bestiller via nett. På restaurant er ikke første prioritet å smake på maten – først må vi ta bilde til Snapchat og Instagram. Skal vi bestille legetime går vi ikke utfra at vi kan gjøre det på nett – vi vet at vi kan gjøre det. Vi leser filmanmeldelser på nett, og kontakter hverandre over Facebook. Uansett hva vi skal foreta oss, går vi «veien om internett» for å utføre handlingen – internett er blitt den naturlige veien til alt, og slik tror jeg også at vi som mennesker i hverdagen er med på å gi næring til det digitale nettsamfunnet.

Internett og det digitale er i dag integrert i alt mulig. På barneskoler er iPad i ferd med å bli normalt, og det er få (om noen) jobber som ikke krever nett eller en digital løsning. Mer og mer blir digitalt rundt oss, og Dagens Næringsliv skrev senest i går, 14.01, at til og med radiologer på sikt kan bli erstattet på sykehusene fordi roboter kan stille diagnoser utfra røntgenbilder på lik linje med radiologene. Dette er med andre ord ikke en utvikling som stopper med det første. Internett og det digitale er på vei til å bli integrert i alle samfunnslag.

Vi er blitt så vant til å ha teknologi overalt rundt oss, så en verden uten det digitale er nærmest utenkelig for mange. Samtidig er realiteten at det er relativt få år siden dette faktisk var tilfelle – det var så sent som i 1990 at internett og ”world wide web” var skikkelig i gang. Uansett kan det virke som at vi kun er på starten av det digitale nettsamfunnet, og hvordan dette vil utvikle seg videre vil være både spennende og interessant og følge med på!

Fremtiden? Bilde: herfra

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *