Hva er egentlig SEO?

SEO er noe man ofte hører om i sammenheng med markedsføring, uten at mange egentlig vet hva det er. Hva står SEO for, og hva er det egentlig? Jeg skal her forsøke å forklare dette på en enkel og kort måte, samt noen av fordelene man skaper ved å jobbe med SEO. 

 

SEO står for «search engine optimization», eller søkemotoroptimalisering på norsk. SEO handler om å få best mulig rangering i det organiske søket i søkemotorer som Google og Yahoo. At det kun gjelder organisk søk betyr at det ikke gjelder søkeresultater som er betalt for, gjennom for eksempel AdWords – resultatene er altså ikke betalt for.

I for eksempel Google er et av de overordnede målene i søk å koble brukeren til den nettsiden som er mest relevant i forhold til søkeordene som er brukt. Det betyr at man tidligere kunne manipulere Google; ved å bruke samme farge på skrift og bakgrunn kunne du skrive et ord mange ganger og dermed øke relevansen knyttet til søkeordet – og dermed få bedre plassering i søket. Dette går derimot ikke lenger, da Google i 2010 begynte å lansere flere ulike algoritmer som gjør at det ikke lenger er mulig. Det betyr at en bedre plassering ikke kan skaffes på et blunk, man må aktivt jobbe for det gjennom å blant annet ha rask lastehastighet på nettsiden, skaffe lenker til nettstedet ditt og å være brukervennlig.

Bilde: her

Hvorfor bør man fokusere på SEO?

SEO gjør det først og fremst lettere for potensielle kunder å finne deg i søkeresultatene. Jo høyere rangering du har, jo mer synlig blir du. I tillegg vil en høy plassering gi større mulighet for en konvertering – altså noe du ønsker at kunden skal gjøre, for eksempel foreta et kjøp, abonnere på nyhetsbrev eller melde seg inn i en kundeklubb.

I tillegg bør man fokusere på SEO fordi man da vil være synlig i kundens kjøpsprosess. Om man googler ordet «vårjakke» vil de første resultatene være betalte plasseringer, mens det øverste organiske resultatet er Zalando. Forhåpentligvis vil kunden dermed trykke seg inn på Zalando sine nettsider og finne en ønsket jakke her, eller sammenligne andre jakker med de som finnes på Zalando sine nettsider.

Skjermbilde

En tredje grunn til å fokusere på SEO er for å øke merkevarekjennskapen – jo høyere rangering du har, jo lettere blir det for kunden å legge merke til deg. De færreste blar flere sider i Google-søket før de klikker seg inn på en lenke, så derfor vil høy rangering være en fordel. Da er det større sannsynlighet for at kunden klikker seg inn på akkurat din nettside. Ved å øke merkevarekjennskapen er det også økt sannsynlighet for at kunden husker deg til en senere anledning, og oppsøker din nettside direkte fremfor å foreta et søk og kanskje havne hos en annen leverandør.

 

Innlegget er basert på gjesteforelesning med Sigurd Bjurbeck og Even Bodding i faget digital markedsføring. 

 

2 thoughts on “Hva er egentlig SEO?

  1. Flott skrevet Louise! Hvis man ikke viste hva SEO var før man leste dette innlegget har man fått en flott inføring i hva det kan gjøre! Jeg syns du skriver godt og det er en fin flyt i teksten 🙂 Mange gode tips til hvordan man kan bli mer synlig på nett, her er det mange som burde ta en titt! Du er flink.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *