Sende lapp i timen har blitt til Snapchat

I faget mitt digital markedsføring er teknologisk endring et tema man ikke kommer utenom. For hundre år siden var vi et industrisamfunn med muskelkraft som viktigste ressurs i jordbruket, mens vi i dag har alt tilgjengelig på nett, og muskelkraft er blitt erstattet med maskiner. Dette er på grunn av teknologisk endring. En kjent sak er at teknologi gir oss nye muligheter i næringslivet, da oppgaver digitaliseres og robotene tar over jobbene våre. Likevel er dette vanskelig å forholde seg til for mange, da dette kanskje er teknologi mange ikke har noe forhold til. Derfor tenkte jeg å se litt mer konkret på den teknologiske endringen fra da jeg vokste opp.

Da jeg var yngre, hadde vi krittavle på skolen, og skrev alt på papir. Vi sendte lapper i timen, leide VHS i helgene og snudde kassetten for å høre mer musikk. Pokemon-kort var den store greia i skolegården, og etter skolen ble vi med hverandre hjem. Var du syk, måtte du ha melding i meldingsboken som læreren måtte signere. I dag derimot, har smartboards overtatt klasserommene, og elevene har iPad. Lapper i timen er blitt til Snapchat, Netflix har overtatt for VHSen og musikk hører man på Spotify. Pokemon er fortsatt i vinden, men nå i form av Pokemon GO. Nå er man sosial over nettet; man har ulike videotjenester hvor man ”henger” – som søsteren min sa; ”man er sosial men slipper å gå hjem etterpå”. Sosiale medier har gjort at barn ikke er ute lenger; en konsekvens få hadde forutsett ved sosiale mediers innmarsj.

Disse få eksemplene er bare noen av de utallige endringene som har skjedd de siste årene. Jeg er ikke eldre enn 21, men på meg virker det som at dagens barn har en totalt annen oppvekst enn det jeg hadde. Nå ønsker førsteklassinger seg iPhone, og deres form for underholdning er spill på foreldrenes iPad. Femteklassinger er mer sjekket ut på sosiale medier enn det jeg er, og på ungdomsskolen er hvordan man fremstår på sosiale medier blitt viktigere enn hvilke klær du har på deg. Dette gjør meg litt bekymret – nettutgaven av deg blir viktigere enn den du egentlig er. Slik kan jeg ikke huske det var for bare noen år siden da jeg gikk på ungdomsskolen.

Så hvordan vil dette bli i fremtiden? Vil vi se en heldigitalisering av skolen om noen år? Vil det ikke være jobber til dagens ungdom, fordi alle jobber blir overtatt av roboter (som f.eks. lærerassistenter som du kan lese om her)? Trenger ikke mennesker om 50 år å bevege seg ute, fordi alt kan bestilles og fås hjem? Fremtiden er usikker, men at det vil skje store forandringer er helt sikkert. Det sies at endringene de siste 100 årene er like store som de kommer til å bli de neste 10 årene. Om det stemmer, får vi først se om 10 år. Likevel er det én ting jeg vet sikkert – mine barn kommer aldri til å forstå hvor frustrerende det var da VHS-båndet krøllet seg, og blyanten var eneste måte å løse det på…

4 thoughts on “Sende lapp i timen har blitt til Snapchat

 1. Ja hvilken vei tror du det går Louise?
  Endringer kommer, og du vil nok se merkbart forskjell om 10 år, for ikke å snakke om 50 år – så langt er det vanskelig å tenke seg.
  Du skriver godt, noe som lover bra for fremtidige blogginnlegg.
  Og så er det en liten morsomhet helt på slutten. Det var nok ikke VHS-båndet du trengte blyanten til 🙂
  Lykke til videre fra
  -arne

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *