Søk smart med Google PowerSearch

Er det noe vi lurer på, enten til hverdags eller i forbindelse med en oppgave på skolen, søker vi opp på nett. Men: vi sier ikke at vi søker på internett, vi googler. Likevel er det mange muligheter vi ikke kjenner til i Googles system, noe jeg erfarte da jeg gjennomførte kurset Google PowerSearch. Dette ble vi oppfordret til av vår foreleser i digital markedsføring Arne Krokan, og her skal jeg dele min beste tips til søk på Google!

Hva er Google PowerSearch?
Google PowerSearch er et nettbasert kurs i seks deler. Det er ulike temaer i de seks delene, og det er tilhørende aktiviteter til hvert tema som det er anbefalt å gjennomføre. Halvveis i kurset er det en oppsummerende ”mid-course assessment”, og til slutt er det en ”post-course assessment”. Til hvert tema er det en video hvor Daniel Russell underviser og demonstrerer de ulike funksjonene.

Hvorfor gjennomføre Google PowerSearch?
Google PowerSearch er et kurs alle kan ha nytte av. Om man skal ta hele kurset i ett krever det at man setter av litt tid, men da de ulike temaene er godt merket kan man like gjerne gå inn på ulike videoer og ta de delene man føler man har behov for. Jeg vil likevel anbefale å gå gjennom hele kurset, da de ulike funksjonene som demonstreres er funksjoner man kanskje ikke er klar over eller tenker over, og som kan forbedre søkeeffektiviteten din betraktelig!

Mine beste søketips
Om du derimot ikke har tenkt til å ta kurset, er dette tipsene jeg fant mest relevant i kurset, som kan være nyttige å ta med seg:

1: Bildesøk
Når du skal søke opp bilder kan du filtrere bildene på ulike måter. Søker du bare på ”cup” får du opp dette resultatet:

Dersom du trykker på ”verktøy”, kan du spesifisere søket ditt mer, for eksempel utfra fargen rød – og får da opp dette resultatet:

Det er også viktig å huske at rekkefølgen på ordene er viktig. Skal du ha et bilde av himmelen på høsten, og søker ”fall sky”, får du følgende resultat:

Men dersom du søker på ”sky fall” får du dette..:

 

2: Sidespesifisering
Om du for eksempel skal finne igjen en spesifikk artikkel du har lest, men ikke husker om du leste den på VG eller Dagbladet, finnes et triks for dette. Skriv inn ”søkeord site:vg.no” og du vil kun få opp sider fra VG (merk at det ikke er mellomrom mellom site og vg.no):

 

3: Filspesifisering
Om du er ute etter noe på nett, men trenger det som en spesiell filtype, er det også en snarvei for dette. Skriv inn ”søkeord filetype:pdf” og du vil kun få opp pdf-filer (mer at det ikke er mellomrom mellom filetype og pdf).

 

4: Spesifisering av søk
Dersom du skal søke etter noe med flere betydninger kan det være lurt å innsnevre søket. Er du ute etter en god oppskrift til salsa til fredagstacoen, kan du skrive ”salsa –dancing” og dermed få opp treff som ikke handler om dansen salsa:

 

5: Søk via bilder
Har du et bilde du er nysgjerrig på å finne ut mer om, kan du søke via et bilde. Når du er inne på Google, trykk på ”bilder”/”images” oppe i høyre hjørne, hvor du da kommer til Google Bilder. Deretter kan du trekke bildet inn i søke-feltet:

Og får et slikt resultat:

 

6: Søk utfra tid
Om du er interessert i å finne stoff på nett fra en bestemt tidsperiode, er dette også mulig. Om du for eksempel vil lese om hva som ble sagt om den fremtidige Fornebubanen i tidsperioden 1. februar 2013 – 28. februar 2014, søker du, trykker verktøy (for søket), går på «når som helst» og endrer. Her kan man velge en av periodene Google har lagt inn, eller den egendefinerte varianten:

Da vil det altså kun komme opp linker til nettsider fra den bestemte tidsperioden.

Det er også verdt å merke seg at disse ulike triksene kan kombineres – for eksempel kan du både ha spesifisering av filtype og side i samme søket.

Jeg håper noen av tipsene vil komme til nytte! Til sist vil jeg også lenke til dette innlegget, som også handler om søkemotoroptimalisering – veldig nyttig å lese gjennom. 🙂

 

2 thoughts on “Søk smart med Google PowerSearch

  1. Dette er en fin guide med bra bildeeksempler. Du skriver godt og har fin struktur. Jeg håper du husket å bruke overskriftstagger i stedet for «bold» skrift i overskriftene. Det kan ha noe å si med tanke på om noen finner frem til innlegget ditt.
    Hilsen fra Arne

    1. Tusen takk for tilbakemelding Arne! Nå ble jeg litt usikker på om jeg har brukt overskriftstagger, men skal sjekke opp og eventuelt fikse det 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *