Videoannonsering

Annonsering på nett forekommer i flere former; på YouTube, i Google-søk, på nettaviser og på blogger. Videoannonsering, spesielt på YouTube, er svært interessant, og noe man kan få mye ut av dersom du klarer å bruke det riktig, og utnytte mulighetene som finnes. Jeg vil i dette innlegget gå gjennom noen av mulighetene du har for videoannonsering, og har trukket frem det jeg anser som viktigst fra Googles videoannonseringssertifisering, som jeg har basert guiden på. Håper du finner det nyttig! 

 

Hvorfor annonsere på YouTube?

YouTube er på mange måter en unik kanal for annonsering, da man har muligheten til å nå målgruppen på en måte man ikke klarer andre steder. Dette er på grunn av den spesielle kombinasjonen av video, deling og at det er et brukerfellesskap. I tillegg er det enkelt å opprette en konto og laste opp en videoannonse, du kan enkelt måle resultater i AdWords og ikke minst er det stor sjanse for at du klarer å nå ut til riktig målgruppe, da du kan segmentere etter blant annet søkeord, emne og demografi.

 

Bilde her

Hvilke annonsetyper har vi?

TrueView in-stream:
Dette er videoannonser som vises før, under eller etter videoer på YouTube og i Google Display-nettverket. Du betaler kun dersom noen ser minst 30 sekunder av annonsen din (eller hele videoen dersom den er kortere enn 30 sekunder), eller hvis de samhandler med videoen på en eller annen måte – for eksempel klikker på en link i videoen. Seeren kan hoppe over annonsen etter fem sekunder.

TrueView video discovery-annonser:
Dette er videoannonser som vises når man enten søker på YouTube eller leter etter videoer på nettet. Du betaler kun når noen klikker på annonsen din og ser videoen. Annonsene kan vises på YouTube (både i søkeresultater, i videoavspillinger og på kanalsider) og på nettsider i Google Display-nettverket.

Merk: TrueView betyr at man kun betaler når seeren velger å se annonsen din. (Kilde

Bumperannonser:
Dette er videoannonser som varer i seks sekunder, og som kunden ikke kan hoppe over. Dette bør brukes når du ønsker å øke merkekjennskap og nå ut til flere potensielle kunder. Annonsene vises før andre videoer på YouTube, og på partnernettsteder i Google Display-nettverket. Kostnaden beregnes utfra CPM, altså kostnad per tusende visning – du betaler altså hver gang annonsen din er vist tusen ganger.

Et eksempel på en bumperannonse. Skjermbilde her 

Målretting av videoannonser

Som nevnt er det stor sjanse for at du klarer å nå den rette målgruppen gjennom videoannonser, da man kan bruke flere metoder. Bare husk at hver gang du legger til en funksjon, vil du ikke utvide målgruppen; du avgrenser den ytterligere. Du kan for eksempel målrette etter:

  1. Demografiske grupper: kjønn, alder, bosted og yrke.
  2. Interesser: Ved å segmentere etter interesser kan du nå ut til de som er interessert i bestemte emner. Her skilles det mellom   interessemålgrupper (de som allerede er interessert i et relevant emne), tilpassede interessemålgrupper (målgrupper som er skreddersydd for din merkevare) og intensjonsmålgrupper (de som er så interessert at de aktivt vurderer å kjøpe ditt produkt eller din tjeneste).
  3. Plassering: nå kunden der de er, om det så er på YouTube, nettside eller i app – du har mange muligheter da du kan annonsere på utallige sider og apper i Displaynettverket.
  4. Videoremarketing: nå seere som tidligere har vært interessert din bedrift i eller sett dine videoer/annonser.

Grunnen til at sistnevnte, remarketing, kan være en god metode for målretting, er fordi dette er personer som allerede har vist interesse for dine produkter. I AdWords kan du lage egne remarketinglister (video om dette her) for å nå ut til folk som tidligere har utført handlinger knyttet til din YouTube-konto, som å se en video eller abonnere på en kanal. Disse listene kan deretter benyttes for å målrette kampanjer, og forhåpentligvis vil dette gi en form for konvertering da dette er personer som allerede har vist interesse.

 

Reservasjonskampanjer på YouTube

På YouTube kan du også reservere annonseplass, hvor du kjøper visninger til en fast pris. Da er du garantert å få denne plassen. Dette sikrer deg synlige annonser til en fast pris, samt at det er en god mulighet til å øke merkekjennskap til din bedrift/produkt/tjeneste.

Reservasjonsannonsering kan både kjøpes på bakgrunn av kostnad per tusende visning (CPM) eller kostnad per dag (CPD). Med førstnevnte kan du både kjøpe in-stream-annonser og in-stream select-annonser som er annonser du kan hoppe over etter fem sekunder. For sistnevnte, CPD, kan du blant annet kjøpe toppannonser som blant annet blir vist på forsiden av YouTube.

 

Tips til optimalisering av videoannonsering

  • Finn ut hvilken annonseform som er best for ditt budskap og målgruppen du ønsker å nå.
  • Mål resultater av annonseringen. Ved å knytte YouTube-kontoen til din AdWords-konto kan du få oversikt over antall klikk, seerfrekvens, avspillinger, engasjement og mer.
  • Fokuser på hvorfor seeren bør klikke på annonsen, og skap engasjerende innhold knyttet til dette. Om seeren skal utføre en handling utenom klikk bør dette være mulig å gjøre inne på YouTube, for eksempel å abonnere på en kanal eller kommentere.
  • Velg et videostillbilde som fremhever innholdet best.

 

Et eksempel på et videostillbilde som illustrerer hva videoen handler om. Skjermbilde her

Merk: for videoannonsering på YouTube må du få annonsene evaluert i henhold til AdWords-retningslinjene for annonsering. Her blir blant annet overskrift, søkeord og beskrivelse gjennomgått, og dette tar som regel én virkedag. Om du bryter noen retningslinjer vil annonsen stoppes og man får beskjed om hva man eventuelt må rette opp for at annonsen skal publiseres. Video om dette kan du se her

 

Ønsker du å lese om Google Display Network, klikk her, og ønsker du å lese om annonsering på søk anbefaler jeg å trykke her!

2 thoughts on “Videoannonsering

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *