Vurdering av nettsted: Holmsbu Hotel & Spa

En av oppgavene vi har fått av vår foreleser Karl Philip Lund i faget digital markedsføring er å vurdere en nettside eller nettbutikk utfra 10 kriterier, samt gi terningkast. Her har jeg valgt Holmsbu Hotel & Spa, som ligger idyllisk til i Drammensfjorden, kun en liten time fra Oslo. Grunnen til at jeg valgte deres nettsted, er fordi jeg vet at dette er et flott sted i virkeligheten, og at det da kunne være gøy å se hvilket inntrykk de gir over nett!

1. Førsteinntrykk

Når det gjelder førsteinntrykk av nettsiden er det tre relevante spørsmål man kan stille seg;
1) Har jeg kommet til rett sted?
2) Hva kan jeg gjøre her?
3) Hvorfor skal jeg gjøre det her?
Når man kommer inn på Holmsbu Hotel & Spa sin side får man opp flotte bilder, en oversiktlig menylinje og tre lenker som er tydelig fremhevet (konferansebooking, booking rom/pakke og gavekort). Det er altså enkelt for kunden å skjønne hvilken side de er kommet til, samt hva man kan foreta seg på siden. Det er heller ikke noe påmelding til nyhetsbrev som hopper frem på siden og virker forstyrrende, noe som også er bra for førsteinntrykket. Samtidig må det nevnes at om man blar litt ned på siden er det mange artikler og lenker som forekommer i ulike formater og design, og en konkurranse-lenke ser mest ut som tilfeldig plassert reklame på grunn av de sterke fargene og den store teksten. Dette kan virke litt rotete for kunden, og førsteinntrykket blir derfor trukket noe ned – og de får karakteren 5. 

Skjermbilde – slik ser det ut når man blar ned på forsiden.

2. Synlighet

Når det gjelder synlighet i søk er dette noe varierende. Om man søker på «Holmsbu Spa» vil man naturlig nok få resultater knyttet til Holmsbu Hotel & Spa, både i organisk søk og av betalte annonser. Når det gjelder andre søketermer derimot, er det svært forskjellig hvilken plassering de får. Om man søker på «spa østlandet» kommer de opp etter en kartfunksjon (hvilket betyr at man må bla ned på siden for å se de), ved å søke «spa hotell» får de 5. plass i organisk søk (men er langt ned på siden pga. betalte annonser) og ved å søke «Holmsbu» kommer de opp på 1. plass. Dette betyr at Holmsbu Hotel & Spa er avhengig av en relativt spesifikk søketerm for å være synlige i søk. Dette er ikke heldig da Holmsbu er et lite tettsted som man ikke nødvendigvis har hørt om – man må derfor dukke opp når kunden søker etter spahotell på generelt basis. Dette gir terningkast 3.

Skjermbilde

3. Brukervennlighet

Jeg vil påstå at nettsiden er enkel å bruke og forstå. De har som nevnt en egen menylinje samt de tre fremhevede tilbudene, noe som gjør det enkelt å navigere på siden. Helt øverst har de også en egen mindre meny med kontakt, veien hit, gavekort o.l., som er synlig fra alle deler av nettsiden. Dette teller positivt da man slipper å trykke seg tilbake til forsiden om man ønsker å bruke en av disse funksjonene. De har også søkforhåndsvisning, som er at man får forslag mens man skriver inn søkeord. Dette gjør det lettere å spesifisere søket når man ser alternativene. Booking-funksjonen er også enkel å bruke.

Etter å ha testet nettsiden med Google Search Console kan det også slås fast at mobilversjonen av nettsiden er brukervennlig.

Skjermbilde

Likevel må jeg trekke litt for nedre del av forsiden. Her er det mange artikler og lenker, noe som kan gjøre at siden virker litt kaotisk og forvirrende. Det er også et konkurransetilbud som er veldig fremtredende i farger og font, som gjør at faktisk kan forveksles med reklame. Dette trekker altså noe ned, men de får likevel terningkast 5.

4. Kjøpsprosess

Da det ikke er noen konkret kjøpsprosess på nettsiden, har jeg heller valg å se på booking-funksjonen. For å booke sendes man til et skjema som er tilgjengelig både for desktop og mobil. Her må man oppgi e-postadresse, noe som er bra, men dette er første gang man blir spesifikt spurt om dette. Det er ingen banktjenester involvert da man kun sender en henvendelse. Skjemaet er lett å forstå, så selve booking-prosessen fremstår som enkel.

Å booke føles trygt da man blant annet må bekrefte at man ikke er en robot, samt at det er egen link til «privacy & terms».

Selv om booking-prosessen er enkel og fremstår trygg, må jeg likevel trekke litt for når man gir fra seg e-postadressen. Selv om det kun er ett skjema man må fylle ut, som er på én side, er ikke e-post det første man blir spurt om. Det er også først i bookingen man blir spurt spesifikt om e-posten for første gang – her er det forbedringspotensiale. Om man ønsker å booke konferanse blir man også her bedt om å fylle ut e-postadresse langt ned i skjemaet (vist på bildet). De bør spørre om dette tidligere, f.eks. som en pop-up på forsiden, slik at man har mulighet til å ta kontakt med kunden og sette i gang en kjøpsprosess for eksempel ved å sende ut tilbud til kunden. Terningkastet blir derfor 4.

 

Skjermbilde

5. Teknologi

Dette punktet handler i hovedsak om innlastningstid. For hvert sekund det tar å laste inn en side over 5 sekunder synker konverteringsraten med 7 %, derfor er det viktig med lav innlastningstid. Etter å ha testet siden på webpagetest.org sier resultatet at første gang man laster inn siden tar det totalt 12 sekunder før hele siden er lastet inn. Her er det bilder som tar størst kapasitet. Samtidig føles det ikke slik når man går inn på siden, så etter å ha testet selv tar det cirka 3 sekunder før mye av siden er lastet opp, og man kan klikke seg videre på de ulike delene av menyen. Selv om det på papiret tar 12 sekunder føles det ikke slik, noe som gjør at de får terningkast 4.

6. Kundetilfredshet

Tilfredse kunder er alltid viktig for en bedrift, og Holmsbu Hotel & Spa er intet unntak. Det er ingen anmeldertjenester inne på hjemmesiden, men det er link til TripAdvisor hvor kundene kan skrive anmeldelser. Her har de fått 4 av 5 stjerner basert på 232 anmeldelser, noe som er relativt bra. Det er litt ulikt fra kunde til kunde hva de trekkes for, altså er det ikke nødvendigvis et gjentakende problem som trekker ned. I tillegg har de fått 4.5 av 5 stjerner på booking.com og det samme på hotels.com – altså virker det som om kundene i stor grad er enige i oppfattelsen av hotellet.

Holmsbu Hotel & Spa har også egen Facebook-side hvor kundene kan skrive anmeldelser. Også her har de fått mye gode tilbakemeldinger, med et snitt på 4.3 av 5. Her er det også varierende hva kundene trekker for, men det er mulig å se en liten tendens på maten og kjøkkenet. Likevel har de fått et høyt snitt totalt som tyder på fornøyde kunder, noe som gir terningkast 5.

 

Skjermbilde

7. Trygghet

Om nettadressen inneholder https i URL-en er dette et trygghetstegn for kunden, men dette har ikke Holmsbu Hotel & Spa. Kontaktinfo er derimot lett tilgjengelig på siden, noe som gjør at kunden kan føle trygghet når de bestiller – her får man nemlig kontaktinformasjon på både markedssjefen og salgssjefene, samt fullt navn, telefonnummer og adresse. Man kan også få oversikt over alle de ansatte, samt kontaktinfo til hotellet generelt. De har også en egen side med «Veien hit», som gjør det lettere for kunden å finne fram, samt at man skal vite hvor man skal geografisk. For mange er nettopp det at man vet helt konkret hvor man skal, en stor trygghet i bestillingen. Totalt resulterer dette i terningkast 5.

 

Skjermbilde. Dette er menylinjen som alltid er synlig

8. Kundekommunikasjon

Holmsbu Hotel & Spa har flere kanaler hvor de kommuniserer med kunden. De sender blant annet ut nyhetsbrev, hvor man enten kan melde seg opp til nyhetsbrev for «ferie og fritid» eller «konferanse». Å sende ut nyhetsbrev kan være svært gunstig for bedriften, da man sørger for at kundene alltid er oppdatert på de nyeste tilbudene og mulighetene, samt at det kan gjøre at kunden vurderer Holmsbu Hotel & Spa fremfor andre hoteller når man ønsker å reise bort f.eks. en weekend. En liten bakside med nyhetsbrevet er at påmeldingslinken ikke er så veldig synlig; den kommer ikke opp idet man går inn på siden (man er nødt til å bla litt ned).

De har også en Facebook-side som de oppdaterer ofte. Per 2.4.17 hadde de 14 220 følgere, noe som gjør at de når ut til mange. De hadde en responstid på cirka en dag, noe som kunne vært forbedret noe – når man som kunde vurderer forskjellige alternativene til ferien kan rask responstid være avgjørende. De legger ut mange flotte bilder både fra hotellet og fra området rundt, som gjør at man som kunde har lyst til å dra til Holmsbu Hotel & Spa. Likevel er det litt å trekke på Facebook-siden. De er dårlige på å svare på anmeldelser; noen får aldri respons mens noen får etter en god stund. Det virker altså som at «samler opp» og svarer på alle samtidig – og det er jo ikke heldig at en som skrev i september får svar i desember. Når de først svarer svarer de på den konkrete henvendelsen (har ikke noe «standardsvar»), og de henviser gjerne til deres e-postadresse og ber om beskrivelse av opplevelsen der. Så lang responstid blir dessverre for uprofesjonelt da kundenes tilbakemelding er viktig for deres utvikling og drift, så dette burde vært prioritert i større grad.

I tillegg er de tilstede på Instagram, hvor de per 2.4.17 hadde 3872 følgere. De legger stort sett ut de samme bildene på Facebook og Instagram, noe som gjør at de som følger dem i begge kanaler risikerer å få dobbel dekning (som kan oppfattes som irriterende).

Samlet gir dette et terningkast på 4.

Skjermbilde Facebook- og Instagram-profil

9. Priser & utmerkelser

Holmsbu Hotel & Spa har ikke mottatt noen spesielle priser eller utmerkelser for dem som individuelt hotell. Da de er med i en kjede, Nordic Choice, har de likevel fått en utmerkelse som hotellkjede da de ble Norges første hotell- og restaurantkjede med bronsemerket til Debios økosertifisering (sertifiseringen har både gull, sølv og bronse). Dette betyr at de serverer økologisk mat hele døgnet, ikke bare til frokost. Dette er et flott tiltak, men grunnet at de kun har denne prisen får de kun terningkast 3.

Bilde her

10. Konsept & strategi

Holmsbu Hotel & Spa sin strategi er å tilby et hotellopphold med muligheter for spa, konferanse eller andre eventer i rolige og idylliske omgivelser i Drammensfjorden. De har også spesielle tilbud som endres gjennom året utfra sesong og høytid, noe som gjør at de alltid har et aktuelt tilbud til kundene. I tillegg er det mulig å benytte spaavdelingen og serveringstilbudet uten å booke et opphold, som gjør at de også kan appellere til de lokale i Holmsbu og omegn. I tillegg ønsker Holmsbu Hotel & Spa å tilby forskjellige aktiviteter knyttet til resorten, friluft eller kunst & kultur under oppholdet – slik får man som gjest også sett området rundt hotellet, og hvor flott det er i Holmsbu, spesielt på sommeren.

Holmsbu Hotel & Spa har også en tydelig strategi når det kommer til samfunnsansvar og miljø. De har et stort fokus på at deres drift skal være bærekraftig, blant annet gjennom å servere økologisk mat og unngå mat på den såkalte «Rødlisten», dvs. mat som fremstilles på en lite dyrevennlig eller miljøvennlig måte. I tilleg ønsker de å redusere forbruket av tekstiler (særlig bomull) da det kreves store mengder farlige kjemikaler og vann for å fremstille dette.

Holmsbu Hotel & Spa har også engasjert seg samfunnsmessig, og har fadderbarn gjennom «Prosjekt Gatebarn», gir utstyr til «Gi det videre»-aksjonen, og samarbeider med Regnskogfondet og Unicefs tiltak «Free to grow» – for å nevne noe.

Holmsbu Hotel & Spa har altså fokus på at de skal tilby et «luksusprodukt» i form av ferie og spa, samtidig som de skal hjelpe andre som ikke har det så bra – samt at de har fokus på miljø. Dette med miljø og samfunn er kanskje ikke det første man forbinder med et hotell- eller spaopphold, men trekker absolutt opp på karakteren når det gjelder konsept og strategi. Det blir nok ikke toppkarakter, da det er ønskelig at dette hadde vært tydeligere fremmet på hjemmesiden, og mye av samarbeidsprosjektene mest sannsynlig ikke kommer frem i den daglige driften. De ender derfor på terningkast 5.

Helhetsinntrykk

Holmsbu Hotel & Spa har definitivt en gjennomført hjemmeside, hvor man både kan lese om hotellet og dets tilbud, samtidig som man kan booke et opphold. De er også tilstede på sosiale medier og har engasjert seg i samfunnet, noe som er et pluss – samtidig er det småting å plukke for. Responstiden på Facebook bør definitivt opp, da mange får svar på anmeldelser/henvendelser altfor sent. De bør også fokusere mer på e-postmarkedsføring, da dette virker som ikke er prioritert fra deres side da påmeldingslinken ikke er synlig i det man kommer inn på siden. Det kan også være gunstig å sjekke opp innlastningstiden da de kan risikere å miste kunder grunnet for lang innlastningstid. Om de også jobber litt med SEO, samt rydder opp på nedre del av forsiden kan dette i fremtiden bli toppkarakter – men per nå blir det karakteren 4.

2 thoughts on “Vurdering av nettsted: Holmsbu Hotel & Spa

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *